Waterblommetjie-bredie
Waterblommetjies är den ovanliga ingrediensen i waterblommetjiebredie, en hjärtvärmande lokal maträtt som har tillagats på samma sätt i århundraden.
Waterblommetjiebredie kan bara göras under vintermånaderna, juni till september, då blommorna täcker de grunda våtmarkerna i Bolandsregionen i Västra Kapprovinsen.
En rik, soppig gryta, där fetheten hos lamm kompletteras av den delikata, jordnära smaken av de endemiska vattenblommetjiesna och uppvägs av den stränga vildsyran och de subtila smakerna av ett gott vitt vin. Waterblommetjiebredie är Western Cape-vintern på en tallrik .
Khoi introducerade nybyggarna till waterblommetjies men Khoi åt alltid vattenblommetjies råa; kokningen av blommorna började först med ankomsten av europeiska bosättare och deras slavar.
Att skörda blommorna kräver att man vadar djupt till midjan i dammarna där blommorna odlas. Under stora delar av året ligger Aponogeton distachyos (växtens latinska namn) vilande. Men när kallfronterna sveper in och vinterregnet fyller de säsongsbetonade dammarna, väcker växterna till liv och deras vitrosa blommor sträcker sig mot solen.
Salt, vitpeppar, lök, lamm eller fårkött och vattenblommetjies är allt som krävs. Och vanligt vitt ris.
Waterblommetjies själsfrände är något sammandragande som skär genom fettet i köttet och binder ihop rätten. Suurings, en vild sorrelväxt med små gula blommor svarar perfekt på korten.